Περιγραφή
Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη - Εισαγωγή στο Ποινικό Δίκαιο(Συγγραφέας:Σατλάνης Χρ.)
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Το έργο «Εισαγωγή στο Ποινικό Δίκαιο - Ειδικό Μέρος» είναι προορισμένο να σταθεί αρωγός στους φοιτητές στα πρώτα δύσκολα βήματά τους στον δύσβατο δρόμο της νομικής επιστήμης. Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι αφενός η απλοποίηση των εννοιών μέσα από μια παρουσίαση του κειμένου ενός άρθρου που προβλέπει ένα έγκλημα και τον εμπλουτισμό του κειμένου αυτού με ερμηνευτικά σχόλια και άφθονα παραδείγματα και αφετέρου η εξοικείωση των φοιτητών με τα στοιχεία της νομοτυπικής υπόστασης του κάθε εγκλήματος. Ασφαλώς, απολύτως αναγκαία για την κατανόηση του παρόντος είναι η πολύ καλή γνώση του Γενικού Ποινικού Δικαίου.
Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται το Ειδικό Μέρος του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή τα άρθρα 134-405 ΠΚ. Ωστόσο, η όλη διαμόρφωση του παρόντος είναι εναρμονισμένη και με τις απαιτήσεις, που θα προβάλλονται κάθε φορά στις εξετάσεις για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως του Δικηγορικού Επαγγέλματος ή για την είσοδο στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Βασικά, παρατίθεται η κρατούσα στη νομολογία και στη νομική επιστήμη άποψη, αλλά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αναδύεται και μια γόνιμη νομική σκέψη, η οποία θα είναι πάντοτε απαραίτητη για την επίλυση πρακτικών νομικών ζητημάτων.
Αποφεύχθηκαν συνειδητά οι ακραίες νομικές θεωρίες, που δεν θα μπορούσαν ποτέ να βρουν ανταπόκριση στη νομολογία. Αποφεύχθηκαν επίσης αναλύσεις που αποτελούν μέρος κυρίως της ύλης του Γενικού Ποινικού Δικαίου, όπως οι πολλές αναφορές στην αμέλεια, στον αντικειμενικό καταλογισμό του αποτελέσματος, στις μορφές συμμετοχής στο έγκλημα, στην απόπειρα και στη συρροή εγκλημάτων.
Η έκδοση αυτή φιλοδοξεί μέσα από το τρίπτυχο «κείμενο του νόμου, ερμηνευτικά σχόλια και παραδείγματα» να αντιμετωπίζει τον φοιτητή όχι μόνο ως σπουδαστή αλλά και ως αυριανό δικηγόρο ή δικαστή ή εισαγγελέα.
Όλες οι έννοιες εξηγούνται και περιγραφικά και με πλούσια παραδείγματα, γεγονός που κάνει τα νοήματα κατανοητά. Επιπλέον, η νομολογία του Αρείου Πάγου, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο, και οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις μετά τον Νέο Ποινικό Κώδικα του 2019 μέχρι και τον Ν 4947/23.6.2022 καθιστούν το βιβλίο μια αναγκαία συγγραφή όχι μόνο για τους φοιτητές και φοιτήτριες αλλά και για Δικηγόρους, Εισαγγελείς και Δικαστές.