Περιγραφή
Εκδόσεις Πεδίο - Η ελληνική δημοκρατία και η χούντα - Τζώρτζης Γιάννης
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
«Το βιβλίο φωτίζει ένα ιστορικά υποτιμημένο επεισόδιο της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών και εγείρει μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα. Βασισμένο σε εκτεταμένη αρχειακή έρευνα, εμπλουτίζει τη γνώση μας για την περίοδο της Χούντας, εμβαθύνοντας στους μηχανισμούς της εξουσίας της. Παράλληλα, προσφέρει μια λεπτομερή και πολυεπίπεδη ανάλυση για το λεγόμενο “Πείραμα Μαρκεζίνη” και τις αιτίες της αποτυχίας του».
Δημήτρης Τζιόβας, Καθηγητής στο Κέντρο Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, Η.Β.
«Πρόκειται για μια τολμηρή και εμπεριστατωμένη προσπάθεια επανεκτίμησης ενός ξεχασμένου κεφαλαίου από την εποχή της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Ο συγγραφέας παρουσιάζει μια ενδελεχή μελέτη, με έντονη συγκριτική διάσταση. Το βιβλίο συμβάλλει σημαντικά στη συνεχιζόμενη συζήτηση γύρω από το θέμα του εκδημοκρατισμού».
Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Το 1973, στη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, πραγματοποιήθηκε ένα εγχείρημα αυτομετασχηματισμού του καθεστώτος σε μια μορφή πολιτικής διακυβέρνησης. Έχοντας πάρει την ονομασία του από τον πολιτικό που ανέλαβε να ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης, το λεγόμενο «Πείραμα Μαρκεζίνη» διήρκεσε μόλις οκτώ εβδομάδες, αντιμετώπισε σφοδρές αντιδράσεις τόσο από τις ελίτ της αντιπολίτευσης όσο και από την κοινωνία των πολιτών και τελικά κατέρρευσε έπειτα από ένα πραξικόπημα σκληροπυρηνικών του στρατού.
Το παρόν βιβλίο υποστηρίζει ότι η αποτυχία του «Πειράματος Μαρκεζίνη» άνοιξε τον δρόμο για την πραγματική δημοκρατική μετάβαση του 1974. Αξιοποιώντας βρετανικό και αμερικανικό αρχειακό υλικό, καθώς και ιδιωτικά αρχεία και προσωπικές συνεντεύξεις, η μελέτη ολοκληρώνεται αναζητώντας συνοπτικά ορισμένες πιθανές εναλλακτικές οδούς για το «πείραμα» και συνεκτιμώντας τις μακροπρόθεσμες πολιτικές συνέπειες αυτής της αποτυχημένης απόπειρας αυτομετασχηματισμού.