Περιγραφή
Στο συγκλονιστικό μυθιστόρημα «Η κεφαλή του Τσάτσογερθ», η Κωνσταντία Σωτηρίου δίνει φωνή στις σιωπηλές γυναίκες της Κύπρου, που βίωσαν τον πόλεμο του 1974 μέσα από τη στέρηση, τη βία και τη σιωπή. Με βαθιά ποιητική και ωμή αμεσότητα, η συγγραφέας αφηγείται την ιστορία της Ανδρούλας, μιας γυναίκας που φέρει το τραύμα της κατεχόμενης γης και την ενοχή της επιβίωσης.
Ο τίτλος παραπέμπει σε μια κυριολεκτική και μεταφορική "κεφαλή", σύμβολο εξουσίας, πόνου και απόκρυψης, ενώ η αφήγηση χτίζεται με μορφή μαρτυρίας, ντοκουμέντου και εσωτερικού μονολόγου. Ο λόγος είναι θραυσματικός, αλλά συναισθηματικά φορτισμένος και λογοτεχνικά καίριος.
Η Σωτηρίου, με συνέπεια στο λογοτεχνικό της έργο, συνεχίζει να αποτυπώνει τη βίαιη κυπριακή ιστορία μέσα από τα μάτια των γυναικών – αυτών που έμειναν πίσω, σήκωσαν τα ερείπια και έγιναν μνήμες για όσους έλειψαν.
Κυρία Θέματα του Βιβλίου
- Ο πόλεμος της Κύπρου και οι επιπτώσεις του στις γυναίκες
- Η έννοια της απώλειας, της μνήμης και της αδικαίωτης οργής
- Η γυναικεία μαρτυρία ως αντίσταση στη σιωπή της Ιστορίας
- Το τραύμα της επιβίωσης και η αναμέτρηση με την ενοχή
- Πολυφωνική αφήγηση και λογοτεχνική αλήθεια
Γιατί να επιλέξετε το βιβλίο
• Γιατί φέρνει στο φως τις αθέατες πτυχές του κυπριακού δράματος
• Γιατί η γυναικεία φωνή γίνεται κεντρικό υποκείμενο στην ιστορική αφήγηση
• Γιατί ενώνει ποίηση και ντοκουμέντο με έναν καθηλωτικό τρόπο
• Γιατί ανατρέπει στερεότυπα για τον ηρωισμό και την πατρίδα
• Γιατί είναι ένα σύγχρονο έργο υψηλής λογοτεχνικής αξίας
«Η κεφαλή του Τσάτσογερθ» είναι ένα βιβλίο που δεν αφήνει περιθώρια ουδετερότητας. Είναι μια κραυγή μνήμης και οδύνης για τις γυναίκες του πολέμου, αλλά και μια πράξη δικαιοσύνης μέσω της αφήγησης. Η Κωνσταντία Σωτηρίου, με δυναμικό και λυρικό ύφος, προσφέρει μια από τις πιο σημαντικές λογοτεχνικές παρεμβάσεις στην κυπριακή και ελληνική γραμματεία του σήμερα.