Περιγραφή
Εκδόσεις Κλειδάριθμος - Η θεμελίωση της πληροφορικής - Παναγιώτης Παπάζογλου
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ένα μοναδικό βιβλίο για τη θεμελίωση της πληροφορικής από τη δεκαετία του 1980
Το παρόν σύγγραμμα δεν είναι ένα ιστορικό βιβλίο που απλώς παρουσιάζει την τεχνολογία περασμένων δεκαετιών, όπως ίσως νομίσουν πολλοί αναγνώστες. Ένα ιστορικό βιβλίο οπωσδήποτε θα είχε ενδιαφέρον για όσους εκτιμούν, έστω και από περιέργεια, αυτές τις τεχνολογίες. Το βιβλίο αυτό ισορροπεί μεταξύ της ιστορίας των οικιακών υπολογιστών και της πραγματικής γνώσης που μας κληροδότησε εκείνη η εποχή.
Η δεκαετία του 1980 χαρακτηρίστηκε ως η πιο σημαντική στην εξέλιξη των Η/Υ, αφού τότε η τεχνολογία τους «δόθηκε» απλόχερα στον κόσμο. Για πρώτη φορά «συναντήσαμε» τους υπολογιστές, για πρώτη φορά τους χρησιμοποιήσαμε στην καθημερινότητα, για πρώτη φορά προγραμματίσαμε, για πρώτη φορά ανακαλύψαμε τη δομή τους και για πρώτη φορά «ανοίχτηκαν» νέοι δρόμοι διερεύνησης για μικρούς και μεγάλους (απλούς ανθρώπους αλλά και επιστήμονες). Εκείνη τη δεκαετία έγιναν, για όλους, τα πρώτα βήματα στην πληροφορική.
Οι γνώσεις που έγιναν κτήμα όλων μας τη δεκαετία του 1980 δεν είναι μόνο οι «πρώτες» γνώσεις. Παρέχουν το απαραίτητο υπόβαθρο σε επιστήμονες και μηχανικούς προκειμένου να κατανοήσουν όσα διδάσκονται στο πανεπιστήμιο και να είναι σε θέση να διερευνήσουν τη «νέα» γνώση για τους υπολογιστές και την πληροφορική. Βασικός στόχος του βιβλίου δεν είναι να αποτελέσει μια απλή ιστορική «αφήγηση», αλλά ένα σημείο αναφοράς που θα αναδείξει τη γνώση που μας χάρισε η δεκαετία του 1980. Μια γνώση τόσο σπουδαία, που αξίζει να την ανακαλύψετε για «πρώτη φορά» μέσα από αυτό το μοναδικό βιβλίο.
Διατίθεται διαθέσιμο συμπληρωματικό υλικό εκπαίδευσης που αποτελείται από διαφάνειες, videos και δραστηριότητες στην ιστοσελίδα του συγγραφέα panospapazoglou.gr
Περιεχόμενα:
- Η «επανάσταση» των υπολογιστών στην Ευρώπη
- Οι πρώτοι οικιακοί υπολογιστές
- Προγραμματίζοντας για πρώτη φορά
- Αρχιτεκτονική υπολογιστών & μικροεπεξεργαστών
- Προγραμματισμός μικροεπεξεργαστών
- Εκπαιδευτική τεχνολογία στο πανεπιστήμιο
- «Παλιά» & «νέα» τεχνολογία δημιουργούν το μέλλον μαζί!