Περιγραφή
Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή - Η ζωή με το δικό σου φως - Abdellah Taia
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Τρεις στιγμές από τη ζωή της Μαλίκα, μιας Μαροκινής από αγροτική περιοχή. Από το 1954 ώς το 1999. Από την εποχή της γαλλικής αποικιοκρατίας μέχρι τον θάνατο του βασιλιά Χασάν Β΄.
Οι Γάλλοι έστειλαν τον πρώτο της άντρα να πολεμήσει στην Ινδοκίνα.
Στη δεκαετία του ʼ60, ζει στο Ραμπάτ και κάνει τα πάντα για να εμποδίσει την κόρη της, τη Χαντίτζα, να γίνει υπηρέτρια στη βίλα μιας πλούσιας Γαλλίδας, της Μονίκ.
Την παραμονή του θανάτου του Χασάν Β΄, ένας νεαρός ομοφυλόφιλος κλέφτης, ο Τζάφαρ, μπαίνει στο σπίτι της με σκοπό να τη σκοτώσει.
Σ’ αυτές τις σελίδες μιλάει η Μαλίκα. Από την αρχή ώς το τέλος. Αφηγείται με πάθος τις στρατηγικές της για να αποφύγει τις αδικίες της Ιστορίας. Να επιβιώσει. Να κερδίσει μια μικρή θέση στον κόσμο.
Η Μαλίκα, είναι η μητέρα μου: η Μ’Μπαρκά Αλλαλί Ταϊά (1930-2010). Αυτό το βιβλίο είναι αφιερωμένο σ’ εκείνη.
Αμπντελά Ταϊά
***
«Η Μαλίκα είναι πολύ δυνατή. Χαράσσει πάντα τη δική της στρατηγική. Ερωτική. Χειριστική. Ικανή να ακολουθήσει τα πιστεύω της ώς το τέλος, έστω και αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μείνει, στο τέλος, μόνη. Μια μαροκινή μάνα απέναντι στην εξουσία, απέναντι στην Γαλλία. Η λογοτεχνία είναι ο κατ’ εξοχήν τόπος όπου μπορούμε να δούμε τον άλλο σε όλες τις αποχρώσεις του και με όλες τις αντιφάσεις του».
(Από συνέντευξη του Αμπντελά Ταϊά στη Μαρία Βλάχου, για το περιοδικό των εκδόσεων Seuil)
***
Το οδοιπορικό μιας Μαροκινής, όπου αναμειγνύονται οργή, δίψα για εκδίκηση, και ένα όνειρο για χειραφέτηση, που την καθιστά τυφλή απέναντι στα ίδια της τα παιδιά. Ο Αχμέντ, ένας από τους γιους της, ομοφυλόφιλος, δεν θα βρει ποτέ κατανόηση από αυτή. Αλλά το τελευταίο επεισόδιο του βιβλίου επιτρέπει στο μυθιστόρημα να πάρει τη μορφή της αποδοχής και ίσως της μεταθανάτιας συγχώρεσης.
Le Monde
Μυθιστόρημα συγκλονιστικό και ευαίσθητο, που μας κάνει να ανακαλύψουμε ένα άλλο Μαρόκο.
Telquel
Ένα μυθιστόρημα πολυεπίπεδο το οποίο συναρθρώνει πολλές διαστάσεις και πυκνές σχέσεις ακολουθώντας μια σύνθεση που ανακαλεί τη μουσική, και μπορεί να συγκριθεί με αυτό που θα ήταν ένα μωσαϊκό φτιαγμένο από θαλάσσια κύματα. Ένα από τα ερωτήματα που θέτει το βιβλίο θα μπορούσε να είναι τούτο: Ποια κληρονομιά να αφήσει κανείς στα παιδιά του, αν όχι εκείνη της υποχρέωσης να αντιστέκονται στην κυρίαρχη τάξη πραγμάτων;
Diacritik
- Επιμέλεια κειμένου: Αλεξάνδρα Κωσταράκου