Περιγραφή
Εκδόσεις 24γράμματα - Ιστορίες στο π και φ - Γαβριήλ Άννα , Λύκος Ανδρέας
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Δεκαεπτά σύντομες ιστορίες με χιούμορ και συναίσθημα. Ιστορίες με λογική δομή που κάποιες φορές βασίζονται σε παράλογες παραδοχές. Ιστορίες που διαδραματίζονται σε κόσμους που οι αριθμοί κατέχουν μια ξεχωριστή θέση.
Για παιδιά ηλικίας 8 – 14 ετών που αγαπούν το διάβασμα και θέλουν να δουν τα μαθηματικά και… λίγο αλλιώς. Για αναγνώστες κάθε ηλικίας που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με απλές μαθηματικές έννοιες με παιγνιώδη τρόπο. Για εμπνευσμένους δασκάλους και καθηγητές που θέλουν να εμπλουτίσουν τη διδασκαλία τους.
Πρόλογος του Τεύκρου Μιχαηλίδη
Ποτέ σου μη διστάσεις να ονειρευτείς! Πάντοτε ονειρευόμουν ένα κόσμημα σε σχήμα δεκαεπτάγωνου. Κανονικού δεκαεπτάγωνου. Κατασκευάσιμου με κανόνα και
διαβήτη, όπως απέδειξε ο Gauss. Με κορυφές, όσες και ο τρίτος αριθμός του Fermat. Πριν λίγες μέρες το παρέλαβα. Ένα κόσμημα με δεκαεπτά υπέροχες ιστορίες, ιστορίες στο π και φ, βγαλμένες απ’ την πέννα κι από την καρδιά της Άννας και του Ανδρέα. Αλήθεια πόσες ιστορίες, πόσα ταξίδια, πόσες λύπες και χαρές κρύβονται πίσω από κάθε μαθηματική διαδικασία, όσο κι αν, παραπλανητικά, φαντάζει ψυχρή και απρόσωπη! Πώς ντύνεται ένας αριθμός για να πάει σε μπαλ μασκέ; Τι έγινε όταν το 1 το έσκασε από τη φυλακή; Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες σαρανταποδαρούσες; Είναι η αγάπη συμμετρία ή το αντίστροφο; Αξίζουνε μια δεύτερη ευκαιρία οι κακοί των παραμυθιών;Δεκαεπτά ιστορίες που σκαρώθηκαν με μεράκι, τρυφερότητα και χιούμορ. Γραμμένες από δυο χαρισματικούς δασκάλους που αγαπούν με πάθος τόσο τους αριθμούς όσο και τα παιδιά. Δεκαεπτά ιστορίες που απευθύνονται σε «μικρούς» αναγνώστες, αλλά θα ενθουσιάσουν και τους «μεγάλους» μια και θα τους κάνουν να δουν τους αριθμούς… αλλιώς. Πέρα από την αναμφισβήτητη αναγνωστική απόλαυση, ετούτο το βιβλίο προσφέρει ένα σωρό ευκαιρίες. Ευκαιρίες στα παιδιά που θα τις διαβάσουν για να ονειρευτούν, να παίξουν με αυτές, να τις δραματοποιήσουν, να τις αλλάξουν. Ευκαιρίες στις μαμάδες, τους μπαμπάδες, τις γιαγιάδες, τους παππούδες, να αφηγηθούνε στα παιδιά ιστορίες αλλιώτικες και να κουβεντιάσουν μαζί τους για όλα αυτά τα θέματα που φέρνουν στο προσκήνιο τα παραμύθια, ανάμεσα στ’ άλλα και το «τι θα γινόταν αν…». Ευκαιρίες στους δα–κάλους, να τα ενσωματώσουν στο μάθημά τους, είτε ως πύλες εισόδου, είτε ως αφετηρίες για δραστηριότητες, είτε ακόμα ως επιλόγους μετά την ολοκλήρωση κάποιας ενότητας. Πριν από ογδόντα χρόνια η Betty Smith στο εξαιρετικό της Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν, μιλάει για ένα κοριτσάκι που έφτιαχνε ιστορίες για τους αριθμούς: «Κι έτσι η αριθμητική έγινε για τη Φράνση ζεστή και ανθρώπινη». Έτσι θα νιώσουν κι αναγνώστες τούτου του βιβλίου. Έτσι ένιωσα κι εγώ…
Τεύκρος Μιχαηλίδης Μαθηματικός, Συγγραφέας