Περιγραφή
Εκδόσεις Εστία - Χάνοντας την πατρίδα - Τανέρ Άκτσαμ
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ο ανά χείρας τόμος αναφέρεται στους εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς και τις πολιτικές εθνοκάθαρσης που εφαρμόσθηκαν με στόχο τον ελληνικό πληθυσμό των Οθωμανών υπηκόων κατά τους χρόνους του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Πηγές για την παρούσα εργασία αποτελούν ντοκουμέντα από τα Οθωμανικά αρχεία. Σε αυτόν τον σύντομο πρόλογο θα ήθελα να δώσω έμφαση σε τρία ζητήματα:
Το πρώτο αφορά τις διαφορετικές θεωρήσεις που ως γνωστόν επικράτησαν για πολλά χρόνια, ιδιαίτερα στην Τουρκία αλλά και στον ακαδημαϊκό χώρο της Βόρειας Αμερικής, στο θέμα των όσων διαπράχθηκαν εις βάρος των Χριστιανών στην Οθωμανο-τουρκική Ιστορία. Στην μια πλευρά ήταν η γνωστή ως επίσημη τουρκική εκδοχή η οποία υποστήριζε ότι με κανένα τρόπο δεν υπήρξε εξόντωση. Από την άλλη πλευρά βρίσκονταν τόσο οι ομάδες ανθρώπων που υπέστησαν τις σφαγές όσο και μία ευρεία ακαδημαϊκή κοινότητα, οι οποίες υποστήριζαν ότι όσα είχαν βιωθεί ήταν σφαγή και γενοκτονία. […]
Ένα δεύτερο σημείο στο οποίο θέλω να σταθώ αφορά το γεγονός ότι όσα διαπράχθηκαν εναντίον των Ελλήνων της Μικρασίας υπήρξαν προάγγελος των όσων διαπράχθηκαν αργότερα εναντίον των Αρμενίων. […]
Το τελευταίο σημείο στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ αφορά μια παρατήρησή μου: Η παραδοσιακή ιστοριογραφία η οποία αναφέρεται στην περίοδο κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι ιστορικές έρευνες που ασχολούνται με τους εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς/εξορίες και τις μαζικές σφαγές συμπεριλαμβανόμενης και της γενοκτονίας, απέχουν παρασάγγας μεταξύ τους.
[Από τον πρόλογο του συγγραφέα]
Ο καθηγητής Τανέρ Άκτσαμ είναι συγγραφέας πολλών μελετών για τη σύγχρονη τουρκική ιστορία. Γεννήθηκε το 1953 στην επαρχία Αρνταχάν της Τουρκίας. Καταδικάστηκε το 1976 σε φυλάκιση εννέα ετών για την έκδοση μιας φοιτητικής επιθεώρησης που εστίαζε στη μεταχείριση των Κούρδων από την Τουρκία. Διέφυγε στη Γερμανία όπου και του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο το 1978. Είναι ένας από τους πρώτους Tούρκους πανεπιστημιακούς που μίλησαν ανοικτά για την αρμενική γενοκτονία.
Το καλοκαίρι του 2020 καταδίκασε με σφοδρότητα την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν για τη μετατροπή του ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί χαρακτηρίζοντάς τη «πράξη πολιτισμικού βανδαλισμού» και «εκδήλωση βαρβαρισμού».
Το βιβλίο του Το έγκλημα των Νεοτούρκων κατά της ανθρωπότητας –τμήμα του οποίου αποτελεί το ανά χείρας– τιμήθηκε με το βραβείο Άλμπερτ Χουράνι της Ένωσης Μελετών Μέσης Ανατολής και συμπεριλήφθηκε μεταξύ των καλύτερων βιβλίων για τη Μέση Ανατολή στον ιστότοπο του περιοδικού Foreign Affairs.