Περιγραφή
Εκδόσεις Βακχικόν - Νεοφερμένοι - Κόβατσιτς Λόιζε
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ο πρώτος τόμος της αυτοβιογραφίας του συγγραφέα, ξεκινά το 1938 με την απέλαση της οικογένειας Κόβατσιτς από την οικία της στην Ελβετία και την εγκατάστασή της στη γενέτειρα του πατέρα, τη Σλοβενία, η οποία τότε ανήκε στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας.
Την ιστορία αφηγείται ένα δεκάχρονο αγόρι, ένα παιδί διαρκώς αποξενωμένο που δεν μπορεί να ενταχθεί ούτε στην Ελβετία, αλλά ούτε και στη Σλοβενία, και που αντιμετωπίζεται με την ίδια καχυποψία από τους ενήλικες όσο και από τους συνομήλικούς του. Περιλαμβάνει εφιαλτικές και βαθύτατα στοχαστικές περιγραφές απομόνωσης μέσα απ’ τα μάτια ενός παιδιού, ενός ‒από πολλές απόψεις‒ αφελούς αγοριού που αναγκάστηκε, όμως, να ενηλικιωθεί από μικρή ηλικία.
Το βιβλίο επικεντρώνεται στη δίνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη μεταπολεμική περίοδο, καλύπτοντας όλες τις πολιτικές, ιδεολογικές και κοινωνικές συγκρούσεις του 20ού αιώνα, ενώ αποτελεί ένα τραγικό χρονικό του πρόσφατου παρελθόντος. Ένα αυθεντικό, εκτενές και περίπλοκο αυτοβιογραφικό έργο, που συχνά συγκρίνεται με τα βιβλία σύγχρονων δημοφιλών συγγραφέων όπως της Έλενα Φεράντε και του Καρλ Ούβε Κνάουσγκορντ, αλλά και κλασικών συγγραφέων όπως του Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ και του Λέοντος Τολστόι.
Ο Λόιζε Κόβατσιτς (Lojze Kovačič, 1928-2004) γεννήθηκε στην Ελβετία, αλλά εξορίστηκε στη Σλοβενία το 1938 μαζί με τη Γερμανίδα μητέρα του και τον Σλοβένο πατέρα του.
Θεωρείται μία σημαντική σλοβενική φωνή της σύγχρονης λογοτεχνίας. Τα έργα του διατυπώνουν τα όρια της ανθρωπότητας με ενδοσκοπικό και άκρως φιλοσοφικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα εξετάζουν το ήθος και άλλα υπαρξιακά θέματα όπως τη ζωή και τον θάνατο, τον εκτοπισμό και την εξορία, το όνειρο και την πραγματικότητα.
Έχει τιμηθεί με το βραβείο Prešeren –την ανώτατη καλλιτεχνική διάκριση της Σλοβενίας– το 1973 και το βραβείο Kresnik για το καλύτερο μυθιστόρημα το 1991 και το 2004. Το 2016 ψηφίστηκε ως ο σπουδαιότερος Σλοβένος συγγραφέας των τελευταίων 25 χρόνων.
Όντας επιτυχημένος συγγραφέας μυθιστορημάτων για μικρούς και μεγάλους, άφησε πίσω του μια λαμπρή λογοτεχνική κληρονομιά. Έχει συγκριθεί με σπουδαίους συγγραφείς της Κεντρικής Ευρώπης όπως τον Ντανίλο Κις, τον Σάντορ Μάραϊ, τον Ίμρε Κερτές και τον Ισμαήλ Κανταρέ.
Το μυθιστόρημα Νεοφερμένοι θεωρείται το σπουδαιότερο σλοβενικό βιβλίο του 20ού αιώνα σύμφωνα με ψηφοφορία των Σλοβένων κριτικών λογοτεχνίας το 2000, τιμήθηκε με το Βραβείο Župančič το 1986, και έχει μεταφραστεί σε έξι γλώσσες.