Περιγραφή
Εκδόσεις Γράφημα - Παράθυρο στην τέχνη - Συλλογικό
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ο Φιλολογικός Όμιλος Ελλάδος και οι εκδόσεις Γράφημα προχώρησαν στην εν λόγω έκδοση τόμου επιθεώρησης τέχνης, σε ετήσια βάση. Ο τόμος περιστρέφεται γύρω από δοκίμια λόγου, θεωρητικά επεξεργασμένα, με επίκεντρο το θέατρο, τον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες. Σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, ηθοποιοί, ζωγράφοι, φωτογράφοι, κριτικοί, ακαδημαϊκοί, έχουν συμπεριληφθεί στην έκδοση, γεγονός το οποίο μαρτυρά την αναγκαιότητα στην οποία το εγχείρημα καλείται να ανταποκριθεί.
Πράγματι, αυτός υπήρξε ο αρχικός πυρήνας τής σκέψης μας. Να προετοιμαστεί ένα έντυπο το οποίο θα διαμορφώσει τους όρους παρουσίας των τεχνών, εν συνόλω, στον δημόσιο λόγο. Ένα έντυπο μέσα από τις σελίδες τού οποίου θα είναι εφικτό να αναπτυχθεί γόνιμος διάλογος, ώστε να αποκτήσει ενότητα και ομοιομορφία στην έκφραση η κατακερματισμένη, γύρω μας, πραγματικότητα της πολιτιστικής δημιουργίας τού τόπου. Ένα έντυπο, τέλος, στο οποίο θα αναπτυχθούν, μέσα από δοκίμια και θεωρητικά έργα, ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους των τεχνών, θα καταγραφούν θέσεις και απόψεις, θα ξεδιπλωθούν αντιθέσεις, αλλά και σημεία κοινής αποδοχής.
Διαπιστώνοντας πως εδώ και δεκαετίες λείπει απ’ την εγχώρια πνευματική παραγωγή μία έντυπη ύλη στην οποία να συγκεντρώνεται το σύνολο των αναφορών, το συγκεκριμένο εγχείρημα επιδιώκει να συσπειρώσει την πρωτοπορία σε κάθε μετερίζι τής τέχνης. Από το θέατρο και τον κινηματογράφο έως τη φωτογραφία, την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική, τα δοκίμια λόγου σκοπεύουμε να μετατραπούν σε γέφυρες επικοινωνίας με το ευρύ αναγνωστικό κοινό, θεματικών απ’ τις οποίες κεντρικό αφήγημα θα αναγνωρίζεται η αξία τού λόγου, τής βιωματικής εμπειρίας και τής άποψης σε σχέση με τα διαδραματιζόμενα ζητήματα τής σύγχρονης πολιτιστικής πραγματικότητας, της σύγχρονης συλλογικής ζωής.
- Συγγραφέας, Επιμέλεια κειμένου, Υπεύθυνος επιμελητής: Αντώνης Χαριστός