Περιγραφή
Εκδόσεις Μεταίχμιο - Στον δρόμο προς την ουτοπία: Η οικονομική ιστορία του 20ού αιώνα - Bradford DeLong
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Μπεστ σέλερ των New York Times και Wall Street Journal
Καλύτερο Βιβλίο για το 2022 : Financial Times - Economist - Fast Company
Από έναν εκ των κορυφαίων οικονομολόγων παγκοσμίως, μια μεγάλη αφήγηση του αιώνα που μας έκανε πιο πλούσιους από ποτέ, κι ωστόσο μας άφησε ανικανοποίητους.
Ο δρόμος προς την ευημερία είναι δύσβατος.
Οφείλουμε όμως να μην τον εγκαταλείψουμε.
Πριν από το 1870, η ανθρωπότητα ζούσε σε φρικτή φτώχεια. Έπειτα ήρθε μια μεγάλη μεταβολή: πολλαπλασιάστηκαν οι τεχνολογικές μας δυνατότητες και μεταμορφώθηκε η οικονομία. Γιατί, όμως, παρά τις ευνοϊκές συνθήκες για την κατάκτηση της ουτοπίας, ο κόσμος σήμερα απειλείται από σοβαρές κρίσεις, όπως η οικονομική ύφεση, η ανισότητα και η υπερθέρμανση του πλανήτη;
Στο βιβλίο αυτό, ο διακεκριμένος οικονομολόγος J. Bradford DeLong καταγράφει πώς η εκρηκτική ανάπτυξη του εικοστού αιώνα (1870-2010) δημιούργησε για πρώτη φορά πλεονάσματα τροφής, στέγης και υλικών αγαθών, ωστόσο απέτυχε να εδραιώσει την κοινωνική ισότητα, την οικονομική σταθερότητα, τον σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες. Αν και ο αιώνας αυτός ξεκίνησε ως θριαμβευτική πορεία προόδου, έδειξε ότι η οικονομία της αγοράς δεν αρκεί για να φτάσουμε στον στόχο: χρειάζονται γενναίες αποφάσεις, τολμηρή, ευέλικτη και ικανή κυβερνητική διαχείριση.
Καθώς μπαίνουμε σε μια ακόμα πιο αβέβαιη νέα εποχή, πρέπει να δώσουμε βάση στα διδάγματα του μακρύ εικοστού αιώνα που μόλις πέρασε (τη σημασία της οικονομικής βελτίωσης, τη δύναμη αλλά και τα όρια των αγορών, αλλά και την κρισιμότητα της ικανής κυβερνητικής διαχείρισης, μεταξύ άλλων) αν θέλουμε να ελπίζουμε έστω ότι ο αργός βηματισμός προς τα μπρος θα συνεχιστεί.
Ο πλούτος έγινε πραγματικότητα.
Η ευημερία παραμένει ουτοπία.
ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
Ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, ευφυές και λεπτομερές. -Economist
Κατανοητό και ευχάριστο στην ανάγνωση. -Los Angeles Review of Books
Μια εξαιρετική εξιστόρηση…Θέτει τα σωστά ερωτήματα για πολλά κρίσιμα θέματα. -Πολ Κρούγκμαν, Νόμπελ Οικονομίας 2008